Ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin määrää voidaan vähentää ratkaisevasti ainoastaan siirtymällä hiilettömään energiatalouteen. Se on toteutettavissa kannattavasti ja maailmanlaajuisesti sähköllä, kunhan poliittista tahtoa muutokseen löytyy. Perusteknologia on jo olemassa, ja uusia entistä parempia ratkaisuja kehitetään kaikkialla.

Näin totesivat Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarissa esiintyneet asiantuntijat, jotka edustivat ilmastonmuutoksen ja tulevaisuuden tutkimusta sekä energiajärjestelmän ja teknologiaratkaisujen kehittäjiä. Vuosittainen tapahtuma keräsi Tiedekeskus Heurekaan yli kaksisataa yritysjohtajaa, asiantuntijaa ja vaikuttajaa.

Juuri nyt ajankohtainen sähköautoilun läpimurto koskettaa paitsi autoilijoita myös taloyhtiöitä, työnantajia, energiayhtiöitä, lainsäätäjiä, kaavoittajia ja liikennesuunnittelijoita. Se on osuva esimerkki oikeansuuntaisesta muutoksesta, jonka takana on laaja yhteinen näkemys yhteiskunnassa.

Hiiletön tulevaisuus on toteutumassa myös muissa osissa energiajärjestelmää alkaen kasvavasta aurinko- ja tuulienergian tuotannosta päätyen älykkäisiin rakennuksiin ja ympäristötietoisiin sähkön käyttäjiin. Kokonaisuutta yhdistävä älykäs sähköverkko on käymässä läpi merkittävää muutosta palvellakseen paremmin hajautettua sähkön tuotantoa ja varastointia.

Sähköverkkoon tulee liittymään myös täysin uusia, päästöttömyyteen tähtääviä energia- ja materiaalikiertoon liittyviä ratkaisuja. Näin muodostuu hiilettömään tulevaisuuteen tähtäävä energiajärjestelmä, jonka ytimessä on sähkö.

Visiohanke hyvinvoinnin puolesta

Vuotta 2030 kuvaava Hyvinvointia sähköllä -visio sisältää kaikkiaan neljä teemaa, joista kaikilla edelläkävijyys on mahdollinen: viihtyisät, energiatehokkaat rakennukset palvelevat käyttäjiään ja tuottavat energiaa, sähkössä on älyä, sähkö liikuttaa ihmisiä ja tavaroita sekä sähkö lisää hyvinvointia ja turvallisuutta.

Näiden teemojen alle lukeutuu monia eri sovellusalueita ja lukematon määrä mahdollisia projekteja. Niiden ideointiin ja toteutukseen kannustaa alan toimijat yhdistävä visiohanke, johon nyt pidetty vuosittainen seminaari kuuluu.

Katso Hyvinvointia sähköllä – visioseminaarin esitysten videot ja diat sekä kuvia tapahtumasta täältä.

Lisätietoja:
Tarja Hailikari, toimitusjohtaja, Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK)
Puh. 040 735 8673; tarja.hailikari(at)stkliitto.fi ja stkliitto.fi

Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030 kuvaa alan näkemystä tulevaisuudesta ja sähkön roolista osana jokapäiväistä elämää. Sen allekirjoittajajärjestöt ovat Sähköteknisen Kaupan Liitto ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, SESKO ry ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry. Lisäksi visiolla on yhteistyöyhteisöinään laaja joukko alan yrityksiä ja järjestöjä.