Valaistuksen perussäännöt

Etukäteissuunnittelulla ja noudattamalla alla olevia perussääntöjä, luot kotiisi paremmin tarpeitasi vastaavan, miellyttävän valaistuksen.

Suunnittele ja mieti tarpeesi: millaista valoa kaipaat. Varaa tilaan tarpeeksi valopistokepaikkoja ja pistorasioita.

Pyri kerrokselliseen valoon. Käytä valaistukseen useita eri valaisimia ja valaistusratkaisuja, jotka on valittu parhaalla mahdollisella tavalla käyttötarkoitukseen nähden.

Yleisvalon lisäksi hyvään valaistukseen tarvitaan kohdevalaisimia ja sisustusvalaisimia, joilla luodaan tilaan tunnelmaa, kontrasteja ja dynamiikkaa. Kokeile kuinka tila muuttuu, kun suuntaat valoa eri suunnista.

Valaise ensisijaisesti kohteita kuten seinä- ja lattiapintoja, tauluja, kasveja, kalusteita, verhoja, pöytätasoja ja kulkureittejä.

Seinä-, katto- ja lattiapinnat sekä sisustustekstiilit vaikuttavat tarvittavan valaistuksen määrään. Vaaleat, kiiltävät pinnat heijastavat valoa ja saavat huoneen tuntumaan suuremmalta. Tummat pinnat vaativat paljon valoa. Jotta tummaan huoneeseen saadaan valoisa ilme, tarvitaan enemmän valaisimia- ja valoa sekä kaikki mahdollinen luonnonvalo.

Käytä valonlähteitä joiden värintoistokyky on erinomainen, ja valon spektri jatkuva.

Valitse valon värilämpötila käyttötarpeeseen sopivaksi. Viileä valo vireyttä edistämään, ja lämmin valo rauhoittumiseen.

Käytä optisesti laadukkaita valaisimia, jotka toteuttavat halutun valaistusvaatimuksen, mutta eivät tuota haittaa ja häiriötä ympäristöön.

Säätimiä ja himmentimiä käyttämällä tilan ilmeen saa tasapainoon.

Tasainen yleisvalo täyttää harvoin sisustuksellisia vaatimuksia ellei se nimenomaan ole sovitettu arkkitehtuuriin tai sisustukseen.

Vältä valonlähteen suoraa näkymistä katselijan silmään.

Huomioi, etteivät kaksikerroksisen avoimen tilan alakerran valot häikäise yläkertaan ja päinvastoin.

Älä käytä vaikeasti huollettavissa paikoissa lyhytikäisiä halogeenilamppuja, joiden vaihtaminen korkeassa tilassa on haasteellista.

Tyypillinen virhe on käyttää yleisvalaisimissa voimakkaasti valoa värittävää varjostinta, jolloin sisustusmateriaalien, esineiden ja taulujen värit vääristyvät. Paikallisvalaisimen varjostin voi olla myös värillinen, mikäli siinä ei käytetä liian tehokkaita lamppuja ja voimakkaita värejä yhtä aikaa.

Liian voimakas kohdevalo voi tappaa kasvin tai saada taulun värit haalistumaan.

Ulkovalaistusta ei kannata suunnata naapuriin, vaan valaista omaa tonttia.

Katso myös

Valaisinasennukset