Valaisimien huolto

Valaisimet pölyyntyvät, likaantuvat ja kuluvat käytössä. Valaisimen käyttöohjeisiin tutustuminen, oikeaoppinen käyttö ja säännöllinen huolto tekevät käytöstä turvallisempaa ja pidentävät käyttöikää.

Tutustu ennen valaisimen käyttöönottoa käyttöohjeisiin ja noudata niitä. Opasta myös lapsia valaisinten käytössä.

Älä koskaan käytä valaisimessa suurempitehoista lamppua kuin valaisimeen on merkitty (esim. 60 W). Huomioi, että uudet kierrekannalla varustetut valaisimet voivat olla suunniteltu vain ledilampulle, jolloin niissä on pieni sallittu teho. Tällöin valaisimessa ei saa käyttää suurempitehoista hehkulamppua.

Valaisimet keräävät pölyä ja rasvalikaa, ja ne tulisi puhdistaa säännöllisesti pyyhkimällä sekä sisältä että päältä. Valaisimiin kertynyt pöly ja lika voivat aiheuttaa palovaaran ja vähentää valaistustehoa.

Puhdistuksen yhteydessä voi tarkistaa, ettei valaisimen kuvussa, rungossa tai lampunpitimessä ole vikoja, halkeamia tai lohkeamia ja että valaisin toimii oikein.

Vaihda vikaantunut tai sammunut lamppu uuteen mahdollisimman pian. Älä jätä vikaantunutta lamppua valaisimeen.

Tarkista säännöllisesti, että eristeet, johtimet, kytkimet, säätimet ja pistotulpat ovat ehjät.

Kirpputori- ja vintagevalaisimet sekä vanhat perintövalaisimet tulee ennen käyttöönottoa tarkastuttaa sähköalan ammattilaisella, joka varmistaa niiden turvallisuuden. Tarvittaessa kuluvat osat eli liitäntäjohdot, lampunpidin, välikytkin ja pistoke vaihdetaan uusiin.