Valaisimen huolto

Valaisimet pölyyntyvät, likaantuvat ja kuluvat käytössä. Valaisimen käyttöohjeisiin tutustuminen, oikeaoppinen käyttö ja säännöllinen huolto tekevät käytöstä turvallisempaa ja pidentävät käyttöikää.

Tutustu ennen valaisimen käyttöönottoa käyttöohjeisiin ja noudata niitä tinkimättä. Opasta myös lapsia valaisinten käytössä.

Viihtyvyyden ja riittävän valaistuksen kannalta kannattaa huolehtia siitä, että valonlähde antaa edelleen lähes uutta vastaavan valon, sekä valon määrän että valonsävyn osalta.

Älä koskaan käytä valaisimissa ylisuuria valonlähteitä tai jätä valaisimia toimimaan ilman valvontaa, ellei niitä ole siihen tarkoitettu. Mikäli valaisimeen asennetaan suosituksia suurempitehoinen lamppu, voi tämä aiheuttaa ylikuumenemisen ja sitä kautta tulipalon ja sähköiskun vaaran.

Valaisimet keräävät pölyä ja rasvalikaa, ja ne tulisi puhdistaa säännöllisesti pyyhkimällä sekä sisältä että päältä. Valaisimiin kertynyt pöly ja lika voivat aiheuttaa palovaaran, ja vähentää valaistustehoa.

Puhdistuksen yhteydessä voi tarkistaa, ettei valaisimen kuvussa, rungossa tai lampunpitimessä ole vikoja, halkeamia tai lohkeamia ja että valaisin toimii oikein.

Vaihda vikaantunut tai sammunut energiansäästö- tai LED-lamppu uuteen mahdollisimman pian. Älä jätä vikaantunutta lamppua valaisimeen.

Tarkista säännöllisesti, että eristeet, johtimet, kytkimet, säätimet ja pistotulpat ovat ehjät.

Kuluvia osia ovat esimerkiksi liitäntäjohdot ja lampun sisällä olevat johtimet sekä valaisimen sisällä tai erillisenä pistotulpan yhteydessä olevat liitäntälaitteet. Vikaantunut liitäntälaite saattaa ylikuumentua puutteellisen jäähdytyksen vuoksi ja lakata toimimasta. Liitäntälaite tulee korjata tai korvata uudella.

Kirpputori- ja vintagevalaisimet sekä vanhat perintövalaisimet kannattaa ennen käyttöönottoa käyttää valaisinkorjaajalla, mikäli kunto epäilyttää.  Taitava tuunaaja voi tehdä pieniä korjaustöitä itsekin, mikäli on vakuuttunut osaamisestaan.

Katso myös

Lampun vaihto
Valaisimien asennus
Valaisinliitinpistorasian asentaminen ja vaihto
> Valaisinliitinpistotulpan asentaminen ja vaihto