Valaise energiatehokkaasti

Kodin valaistus tulisi suunnitella ja toteuttaa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavaksi. Ympäristöä kuormittavat sekä tuotteiden valmistus, että niiden käyttö lähinnä energiankulutuksen muodossa. Lampun valinnassa valomäärä ja lampun energiankulutus pitäisi olla tärkeimpinä valintaperusteena.

Valaistusratkaisuissa kannattaa pyrkiä käyttämään laadukkaita, pitkäikäisiä ja energiatehokkaita tuotteita ja ratkaisuja.

Valitse aina energiatehokkuudeltaan paras valaistusratkaisu ja tuote. Valonlähteistäkin löytyy kodinkoneista tuttu energialuokittelu A ++, A+, A, B, C, D, E.  Energiatehokkuusmerkintä luokittelee lamput huomioiden valotehokkuuden (lm/W) ja polttoiän (h). Energiansäästölamppu kuuluu energiatehokkuusluokkaan A, parhaimmat LED-lamput luokkaan A+.

Valaisimen valintaan vaikuttaa valaisimen sijoitus- ja käyttöpaikka, valaistustapa, valaisimen materiaali ja kuinka valaisin antaa valoa. Valintaperusteita ovat myös valaisimen antaman valon määrä, väri ja muoto. Lamppuvalinta vaikuttaa valaisimen energiankulutukseen, sen tuottamaan valomäärään ja -väriin sekä valaisimen käyttöön.

Energiamerkki auttaa valitsemaan valaisimen, jossa voidaan käyttää vähän energiaa kuluttavia lamppuja. Merkki kertoo myös valaisimen mukana mahdollisesti toimitettavan lampun energialuokan. Merkki on hyödyllinen esimerkiksi silloin, jos valaisimen pakkauksesta ei käy ilmi, voiko valaisimessa esimerkiksi LED-lamppuja tai voiko valaisimen lamput vaihtaa. Valaisimessa pitäisi voida käyttää A++ – A -energialuokan lamppuja, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman pieni.

Yritä aina löytää kuhunkin tarpeeseen tarkoituksenmukaisin valaistusratkaisu. Toiset lamput esimerkiksi kestävät jatkuvaa sytyttämistä ja sammuttamista toisia paremmin. Paikat missä tarvitaan todella lyhytkestoista valaistusta, kuten wc, siivous- tai vaatekomero, parempi vaihtoehto on LED-lamppu tai halogeeni.

Älä käytä valaistusta turhaan. Sammuta valot ja säästä energiaa aina kun se on mahdollista. Valitse valaistusratkaisu, joka kestää hyvin sammuttamista ja lyhyitäkin käyttöjaksoja. Myös ulkovalot kannattaa sammuttaa yöksi, ja asentaa ne toimimaan ajastimilla ja liiketunnistimilla. Älä jätä valaisimia toimimaan ilman valvontaa ellei niitä ole siihen tarkoitettu.

Valaistuksen ohjauslaitteiden avulla valaistuksen ympäristöä säästävä käyttö käy helpommin. Valitse ja sijoita valaistuksen ohjaus- ja säätölaitteet niin, että ne jo itsessään motivoivat valaistuksen käyttöä. Käytä automaattisia ohjauslaitteita kuten läsnäolokytkimiä, ajastimia ja yhteissammutusta kytkemään valot pois tiloista, joissa ei oleskella ja joihin valot saattavat jäädä turhaan päälle.

Muista nämä!
Hyödynnä yleisvalaistuksessa luonnonvaloa sekä vaaleita seinä- ja kattopintoja.

Himmennä valaistus käytön kannalta tarpeenmukaiselle tasolle. Lopputulos on sekä toiminnan että ulkonäön kannalta parempi.

Suuntaa valo oikein, jotta se ei aiheuta häikäisyä eikä mene hukkaan.

Valaise kohteita, älä avaruutta. Älä anna valon vuotaa häiritsevästi omien tilojesi ulkopuolelle.

Vältä liiallisia valomäärää ja häikäiseviä valopisteitä ja pintoja etenkin ulkovalaistuksessa.

Suunnittele valaistus ja kytkennät niin, että koko talon valaistuksen voi kytkeä pois päältä yhdestä katkaisijasta ulko-oven vierestä.

Vältä valaistuksen ohjauksessa liian monimutkaisia ja automaattisia toimintoja, elleivät ne ole toiminnan kannalta perusteltuja ja hyvin suunniteltuja.

Pyri aina valitsemana tuote, jonka suunnittelu- ja valmistusprosessin ympäristökuormitus olisi mahdollisimman pieni.

Valitse  valonlähteitä, joiden käyttöikä on pitkä ja energiankulutus matala. Energiansäästölampun käyttöikä on noin 10 000 tuntia, LED-lampun 30 000 tuntia.

Valitse valaisimet, joiden käyttöikä on pitkä ja jotka miellyttävät silmää. Hyvä hinta-laatu suhde löytyy valaistussuunnittelijan avulla.

Hävitä tuotteet valmistajan ohjeiden mukaan, ja kierrätä käyttökelpoiset valaisimet uudelleenkäyttöön aina kun se on mahdollista.

Opasta lapsia ympäristöasioissa, sillä se on paras panostus tulevaisuutta ajatellen.

Valaistusjärjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannukset muodostuvat seuraavista:

  • Sähköenergiakustannukset
  • Valonlähteen vaihtokustannukset
  • Puhtaanapitokustannukset
  • Korjauskustannukset.

Yksittäisen valaisimen ja koko talon valaistuksen sähköenergiakustannukset voidaan laskea seuraavalla kaavalla.

P/kW  ×  t/H  ×  C/€/kWh

jossa:
P/kW on valolähteen sähköteho kilowatteina
t/h on valaisimen käyttöaika tunneissa
C/€/kWh on sähköenergian hinta kilowattitunnilta

Esimerkki
Sadan watin hehkulamppua käytetään joka päivä kaksi tuntia.
Käyttöaika on 2 h x 365 päivää eli 730 tuntia
Sähköteho on noin 100 W eli 0,1 kW (1 kW = 1000 W)
Sähkön hinta on esimerkiksi 0,1 € / kWh
Vuotuinen energiankulutus on siis 0,1 x 730 h x 0,1 € / kWh
= 7,3 € / vuosi.

Mikäli 100 W (0,1 kW ) hehkulamppu korvataan 10 W (0,01 kW) led-lampulla, ovat energiakustannukset 0,73 € / vuosi.

Energiakustannuksia saadaan pienemmiksi myös välttämällä turhaa valojen käyttöä ja hankkimalla mahdollisimman energiatehokas valaisin.

Jos kodin valaistuksen sähköenergiakustannukset ovat kolmasosan koko sähkönkäytön kustannuksista, voidaan sähköenergialaskuun saada noin 30 prosentin säästö vaihtamalla hehkulamput LED-lamppuihin.

Valonlähteen vaihtokustannuksia saadaan pienennettyä käyttämällä pitkäikäisiä valonlähteitä. LED-lampun elinikä voi olla noin 40 000 tuntia eli se kestää 55 vuotta. Elinikäsuositukset ovat aina keskimääräisiä arvioita. Valonlähde voi tuhoutua nopeammin käyttöönoton jälkeen, tai kestää moninkertaisesti ilmoitetun elinikänsä.

Valonlähteet menettävät vanhetessaan osan valotehostaan, joten lamput voidaan joutua tästäkin syystä uusimaan ennen aikojaan. LED-lamppujen elinikä ilmoitetaan huomioiden valomäärän aleneminen. Myös loistelamppujen valontuotto alenee iän myötä merkittävästi.

Mikäli kodin siivouksen hoitaa itse, puhtaanapito ei tuota erillisiä kustannuksia.

Valaisimien korjauskustannukset ovat sattumanvaraisia. Yleensä valaisimesta vioittuu suojalasi, lampun kanta tai liitäntälaite. Varaosien saaminen voi muodostua ongelmaksi, sillä edullisemmat valaisinmallit muuttuvat tiheään, eikä valaisimiin varastoida osia. Hintavampi valaisin, joka kestää pitkään, voi tulla ostajalle edullisemmaksi kuin halpa ja huono.