Valaise energiatehokkaasti

Valaistuksen energiatehokkuuteen voi vaikuttaa lamppu- ja valaisinvalinnoilla, valaistustavoilla, huonepintojen vaaleusasteilla sekä valaistuksen ohjauksella. Turhaa valojen käyttöä on aina syytä välttää.

Kiinnitä lamppua ostaessasi huomiota sen valontuottoon eli valovirtaan, jonka yksikkö on luumen (lm). Lamppupakkauksissa on ilmoitettu lampun valovirta (lm) ja sen sähköteho (W).

Lampun hyötysuhde eli valotehokkuus (lm/W) on lampun valovirta jaettuna sen sähköteholla.

Kaikkein valotehokkain kodin valonlähde on ledi. Ledilamppujen valotehokkuus on lampputyypistä riippuen 80-130 lm/W, kun se on pienloiste- eli energiansäästölampuilla 50-80 lm/W ja loistelampuilla 60-100 lm/W.

Vanhoja hehkulamppuja (teho, W) valontuotoltaan vastaavien ledilamppujen valovirta (lm):

Hehkulamppu            Ledilamppu

25 W                                   250 lm

40 W                                   470 lm

60 W                                   800 lm

Lamppujen energiatehokkuuteen vaikuttaa valotehokkuuden lisäksi niiden polttoikä. Ledien polttoikä on ylivertainen muihin valonlähteisiin verrattuna. Ledilamppujen polttoikä on 25 000 tuntia, eli ne kestävät kodin sisätiloissa jopa 25 vuotta.

Lampun energialuokka

Lamppupakkaukseen merkitty energialuokka kertoo lampun energiatehokkuudesta. Parhaimpien ledilamppujen energialuokka on A++, parhaimpien loistelamppujen A+ ja perinteisten energiansäästölamppujen A. Vuonna 2018 käytöstä poistettujen ympärisäteilevien halogeenilamppujen energialuokka on C, eli halogeenilampun energiatehokkuus on huono.

Valaisimen valintaan vaikuttaa valaisimen sijoitus- ja käyttöpaikka, valaistustapa, valaisimen materiaali ja valonjako. Valaisimia on valonjaoltaan hyvin erilaisia – ympärisäteilevä valaisin jakaa valoa joka suuntaan, kun taas kohdevalon säteilykulma voi olla hyvinkin kapea. Valintaperusteita ovat myös valaisimen valon määrä ja valon värisävy. Kun valaisimessa on erikseen vaihdettava lamppu, voi lamppuvalinnalla vaikuttaa valaisimen valon määrään ja värisävyyn. Varmista aina, ettei lampun sähköteho ylitä valaisimessa ilmoitettua maksimitehoa.

Tänä päivänä energiatehokkain kodin valonlähde on ledi. Ledien valotehokkuus on korkeampi ja polttoikä pidempi kuin muilla lampputyypeillä. Ledivalaistuksessa on paljon vaihtoehtoja. Valaisimessa voi olla vaihdettava ledilamppu tai valonlähde voi olla kiinteä osa valaisinta. Ledivalaisimia voidaan upottaa esimerkiksi kattoon, seiniin, kaapistoihin ja rakenteisiin, kuten portaiden askelmien alle tai kaiteisiin.

Valaisimen energiamerkki auttaa valitsemaan valaisimen, jossa voidaan käyttää vähän energiaa kuluttavia lamppuja. Merkki kertoo myös valaisimen mukana mahdollisesti toimitettavan lampun energialuokan. Merkki on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun valaisimen pakkauksesta ei käy ilmi, voiko valaisimessa käyttää esimerkiksi ledilamppuja tai voiko valaisimen lamput vaihtaa. Valaisimessa pitäisi voida käyttää A++, A+ tai A -energialuokan lamppuja, jotta energiankulutus olisi mahdollisimman pieni.

Valaisimien tai valosarjojen ostamiseen verkkokaupasta sisältyy aina riskinsä. Varsinkin EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta hankitun sähkölaitteen turvallisuutta on hankala aukottomasti todentaa. Pahimmassa tapauksessa hämärästä verkkokaupasta voi löytyä muualla markkinoilta vaarallisena poistettuja sähkölaitteita.

Kannattaa myös tietää se, että jos tuot maahan tuotteita EU:n ulkopuolelta, toimit maahantuojana, ja jos myyt tuotteita eteenpäin, sinulla on säädösten mukaiset maahantuojan velvollisuudet.

Varmistu ensin verkkokaupan luotettavuudesta. Vinkkejä verkkokaupoissa toimimiseen on esimerkiksi Tukesin sivuilla. Tukesin markkinavalvontarekisteriin päätyy myös valaisimia, joissa on turvallisuuspuutteita ja jotka on määrätty myyntikieltoon. Jos epäilet jotain laitetta turvallisuusriskiksi, voit tehdä siitä ilmoituksen Tukesille.

Huomioi ostotilanteessa, että valaisimesta löytyy arvokilpi, joka kertoo laitteen tekniset tiedot ja tiedot laitteen valmistajasta. Mikäli mahdollista, valitse testattu laite, jossa on testauslaboratorion merkki. Valaisimen turvallisuudesta kertovat pohjoismaisten testauslaboratorioiden merkit FI, S, N, D tai yleiseurooppalainen ENEC-sertifiointimerkki. Ne tarkoittavat, että valaisin on testattu yksityiskohtaisesti kyseistä valaisintyyppiä koskevan standardin mukaisesti. CE-merkki tarkoittaa vain sitä, että valmistaja tai maahantuoja vakuuttaa valaisimen olevan turvallinen. Tällöin valaisin voi olla käytännössä esimerkiksi Kiinasta löytynyt halpatuote, johon on kiinnitetty CE-merkki asiaa enempää tutkimatta.

Perinteisen päälle-pois-kytkennän lisäksi kodin valaistusta voidaan ohjata monin tavoin.

Himmennys

Kun valaisimeen on liitetty himmennin, voidaan valaistuksen voimakkuutta säätää.

Lamppupakkaus kertoo, voiko lamppua himmentää. Varmista myös, että lamppu soveltuu himmennettäväksi käytössä olevalla himmentimellä. Ledilamppu saattaa vaatia erilaisen himmentimen kuin vanha hehkulamppuvalaisin.

Monet ledivalaisimista, joissa valonlähde on kiinteä osa valaisinta, ovat himmennettävissä. Himmennyksen avulla valaistus muuntuu erilaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin.

Liiketunnistin

Liiketunnistin on helppo tapa ohjata valaistusta siten, että se on päällä vain tarpeen mukaan. Tunnistin on hyvä valinta esimerkiksi eteisen, portaikkojen tai WC:n valojen ohjaukseen. Pihalla liiketunnistin sytyttää valot yöllisen liikkujan havaittuaan. Liiketunnistin myös varmistaa, etteivät valot jää turhaan päälle.

Hämärä- ja kellokytkinohjaus

Ulkovalojen ohjaukseen toimiva perusratkaisu on hämärä- ja kellokytkin. Hämäräkytkin sytyttää valot illan pimetessä ja sammuttaa ne aamun valjettua.

Hämäräkytkintä voi täydentää kellokytkin, joka pitää huolen, etteivät pihavalot pala turhaan yöaikaan, kun talossa nukutaan. Kellokytkin voi kytkeä yön ajaksi pois myös tiettyjä valaistusryhmiä, kuten julkisivun korostusvalaistuksen.

Astronominen kellokytkin sytyttää ja sammuttaa pihavalot paikkakunnan auringonnousujen ja -laskujen mukaan.

Led-älylamput

Kodin valaistuksesta voi tehdä älykkään vaihtamalla valaisimiin ns. älylamput. Nämä ovat kännykkään tai tablettiin ladattavalla sovelluksella ohjattavia ledilamppuja, joiden sisäänrakennettu ohjauspiiri mahdollistaa langattoman ohjauksen ja valon säädön. Joihinkin älylamppuihin voi yhdistää puheohjauksen.

Älylampuilla voi yleensä säätää sekä valaistuksen kirkkautta että värisävyä ja ajastaa valojen syttymistä ja sammumista. Valmistajakohtaisen sovelluksen lisäksi älylamput vaativat erillisen langattoman ohjauslaitteen.

Älykäs valaistuksen ohjausjärjestelmä

Älykkäässä valaistuksenohjausjärjestelmässä kodin valoja voidaan jakaa ryhmiin ja valaistukseen voidaan etukäteen ohjelmoida erilaisia käyttötilanteita. Valaistus voidaan asettaa kuhunkin tilanteeseen ja tunnelmaan sopivaksi säätämällä esimerkiksi valotasoja ja valon värisävyä. Valaistusta voi ohjata painikkeilla, mobiilisovelluksella tai keskitetyllä kosketusnäytöllä. Järjestelmä tuo kotiin käyttömukavuutta, turvallisuutta ja järkevää energiankäyttöä.

Valaistuksen ohjaus voi ulottua sekä sisä- että ulkovalaistuksen. Valoja voi ohjata myös etänä ja saada koti valojen avulla näyttämään asutulta, vaikka isäntäväki on poissa.

Valmistajilla on erilaisia ratkaisuja älykkääseen valaistuksen ohjaukseen. Ohjaus on mahdollista toteuttaa joko johdotettuna tai langattomasti. Järjestelmästä riippuen valojen ohjaus voi olla osa kotiautomaatiota, joka ohjaa myös esimerkiksi verhoja, ovipuhelinta, pistorasioita, hälytyksiä, äänentoistoa, lämmitystä ja jäähdytystä.