Vaaratilanteet

Valaisimista johtuvat palot ovat yksi yleisimmistä kodin sähköpalojen syttymissyistä. Suurin osa onnettomuuksista syntyy käyttäjän virheistä. Vahinkoja voi ennaltaehkäistä valitsemalla kotiin hyvälaatuisia valaisimia, noudattamalla ohjeita sekä huoltamalla ja puhdistamalla kodin valaisimet säännöllisesti.

Turvallisuus lähtee laitevalinnoista. Valaisinta valitessa tulee ottaa huomioon valaisimen käyttöpaikka ja -tapa. Huomioi ostotilanteessa, että valaisimesta löytyy arvokilpi, joka kertoo laitteen tekniset tiedot ja tiedot laitteen valmistajasta. Mikäli mahdollista, valitse testattu laite, jossa on testauslaboratorion merkki. Valaisimen turvallisuudesta kertovat pohjoismaisten testauslaboratorioiden merkit FI, S, N, D tai yleiseurooppalainen ENEC-sertifiointimerkki. Ne tarkoittavat, että valaisin on testattu yksityiskohtaisesti kyseistä valaisintyyppiä koskevan standardin mukaisesti. CE-merkki tarkoittaa vain sitä, että valmistaja tai maahantuoja vakuuttaa valaisimen olevan turvallinen. Tällöin valaisin voi olla käytännössä esimerkiksi Kiinasta löytynyt halpatuote, johon on kiinnitetty CE-merkki asiaa enempää tutkimatta.

Tutustu valaisimen asennus- ja käyttöohjeisiin, ja noudata niitä tinkimättä. Tärkeimpiä huomioitavia seikkoja ovat suojaetäisyydet syttyviin materiaaleihin sekä valaisimen valonlähdesuositus.

Jokaiseen valaisimeen tulisi valita siihen suositeltu, teholtaan oikean kokoinen valonlähde. Väärän mallinen, väärän kokoinen tai liian tehokas lamppu voi aiheuttaa valaisimen ylikuumenemisen ja sitä kautta tulipalon ja sähköiskuvaaran. Pienikokoiselle lampulle tarkoitettuun valaisimeen laitettu liian suuri lamppu voi aiheuttaa ylikuumenemista. Esimerkiksi tummunut varjostin ja haurastuneet muoviosat ovat merkkejä valaisimen ylikuumenemisesta.

Älä jätä vilkkuvaa loistelamppua valaisimeen, koska se voi aiheuttaa palovaaran. Vaihda lamppu uuteen.

Rikkinäisiä tai viallisia valaisimia ei saa käyttää. Valaisimien kuluvia osia ovat liitäntäjohdot ja lampun sisällä olevat johtimet sekä lampunpitimet ja valaisimen muoviosat. Tarkista valaisimen puhdistuksen tai lampun vaihdon yhteydessä valaisimen muoviosat, valaisimessa tai liitäntäjohdossa olevat kytkimet sekä eristeet ja johdot, jotka hapertuvat käytössä ajan kanssa ja lopulta murtuvat. Kuluminen aiheuttaa mahdollisia vaaratilanteita ja sähköiskun vaaran. Loistelamppuvalaisimien vilkkuvat lamput ja sytyttimet kannattaa vaihtaa heti.

Pienloiste- eli energiansäästölamput sekä loistelamput sisältävät pienen määrän elohopeaa. Elohopeaa ei vapaudu ehjistä tai käytössä olevista lampuista, mutta lampun särkyessä on syytä olla varovainen.

Lamput tulisi viedä kierrätykseen aina ehjinä. Mikäli kylmä pienloiste- tai loistelamppu kuitenkin rikkoutuu, kerää lasinsirut ja muut osat esimerkiksi jäykällä paperilla tai pahvilla, ja laita jätteet kannelliseen purkkiin. Tämän jälkeen pyyhi tilan pinnat märällä rätillä. Laita myös rätti suljettuun purkkiin ja toimita purkki ongelmajätteen keräyspisteeseen. Älä käytä siivouksessa pölynimuria. Pölynimuri voi levittää elohopeapölyä, joka voi myös höyrystyä, jolloin elohopea siirtyy hengitysilmaan. Pese kädet hyvin siivouksen päätteeksi.

Kuuman lampun rikkoutuessa myrkyllistä elohopeahöyryä vapautuu pieniä määriä huoneilmaan. Avaa tilan ikkuna, poistu huoneesta ja sulje huoneen ovi. Tuuleta huonetta hyvin noin puolen tunnin ajan. Kerää lampun osat niiden jäähdyttyä samalla tavoin kuin kylmän lampun rikkouduttua.

Ledilamput eivät sisällä elohopeaa.

Yleisin virhe on jättää ympäristöolosuhteet huomioimatta, ja sijoittaa kosteaan tilaan kuivan tilan valaisin, tai asentaa saunaan valaisin, joka ei kestä kuumuutta. Tyypillinen käyttövirhe on myös kuumana palavien hehku- ja halogeenilamppuvalaisimien sijoittaminen liian lähelle syttyviä materiaaleja. Seurauksena on palo- tai sähköturvallisuusriski. Pistotulppien, liitosjohtojen ja pistokkeiden kuntoa tulee tarkkailla, sillä pistorasiaan kytketty viallinen pistotulppa tai viallinen pistorasia aiheuttavat vaaratilanteita ja pahimmillaan sähköpaloja.

Valaisimet tulisi puhdistaa säännöllisesti pyyhkimällä. Pöly ja lika vähentävät valaistustehoa, ja likainen valaisin muodostaa sähköiskun ja pölypalon vaaran.

Sähkötyöt tulee jättää sähköalan ammattilaisen tehtäväksi. Tavallinen sähkönkäyttäjä voi korjata sisustusvalaisimia rajoitetusti, esimerkiksi johdossa olevan välikytkimen voi korvata uudella. Myös perinteisen lampunvarjostimen voi vaihtaa, kun pitää huolta siitä, että mikään palavasta materiaalista tehty osa ei kosketa valaisimen kuumia osia. Vaikka ledilamppu kuumenee huomattavasti vähemmän kuin perinteinen hehkulamppu, on siinäkin kuumia kohtia.

Varoita lapsia valaisimien mahdollisista vaaratilanteista, ja käy lasten kanssa läpi kodin sähkölaitteisiin ja valaistukseen liittyvät asiat.

Lastenhuoneissa turvallisuuden kannalta parhaita ovat häikäisemättömät valaisimet ja valonlähteet, jotka on sijoitettu niin, etteivät pienet lapset pääse niihin käsiksi. Umpikuvulliset valaisimet ja ledivalonlähteet ovat turvallisia valintoja lastenhuoneisiin.

Ledit eivät kuumene ja kestävät hyvin kolhuja ja tärinää. Halogeenilamppujen pintalämpötila on hyvin korkea ja lamppuun koskettaminen voi polttaa ihoa. Halogeenivalaisimet voivat myös aiheuttaa palovaaran, kun lampun päälle joutuu kangas tai vaikkapa pehmolelu. Pienloiste- ja loistelampuissa on pieni määrä elohopeaa, joka voi aiheuttaa vaaraa lampun rikkoontuessa.

Lasten lukuvalaisimien on hyvä olla tukevia ja mekaanisesti kestäviä. Lasisia pöytä- ja seinävalaisimia ei kannata lastenhuoneeseen viedä.  Myös paperi- ja kangasvarjostimia on hyvä välttää mahdollisen tulipalovaaran takia.

Valaisimet toimivat ja pysyvät kunnossa usein vuosikymmeniä. Vanhoissa valaisimissa voi kuitenkin tapahtua eristeiden haurastumista ja liitosten löystymistä. Valaisimien kunto pitäisikin katsoa aina lampunvaihdon yhteydessä. Jos tällöin havaitset esimerkiksi johtoeristysten halkeilua tai lampunpitimen lohkeamista, kannattaa pyytää sähköalan ammattihenkilöä korjaamaan valaisin kuntoon. Tällainen korjaaminen voi olla suhteellisen kallista ja vain arvokkaita valaisimia kannattaa korjata.

Jos muutat uuteen taloon ja haluat ottaa mukaasi vanhoja valaisimia, saattaa käydä niin, ettei vanhoja valaisimia voi asentaa turvallisesti uuteen asuntoon. Tällöin kannattaa harkita, kannattaako joku valaisin kunnostaa ja hankkia muuten uusia. Yksi vaihtoehto on myös ripustaa vanha kaunis valaisin kattoon koristeeksi ilman sähköä. Vain sellaisia pistotulppaliitäntäisiä valaisimia saa käyttää, jotka sopivat asunnossa oleviin pistorasioihin. Jos vanhassa valaisimessa on pyöreä pistotulppa, joka ei sovi uuden asennuksen pistorasioihin, ei pistotulppaa saa veistää sopivaan muotoon.