Jatkojohtojen käyttö ulkona

Pääsääntönä on, että jatkojohtojen käytön, niin sisä- kuin ulkotiloissa, tulisi aina olla väliaikaista. Jatkojohdossa kulkee verkkojännitteistä sähköä, ja siksi ulkokäyttöön soveltuvan jatkojohdon tulee olla yhtä lailla kosteudelta suojattu kuin minkä tahansa ulkokäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen. Sen kaapelin pitää olla ulkokäyttöön tarkoitettua yleensä kumieristeistä kaapelia ja jatkopistorasian koteloinnin eli IP-luokan tulee siis olla vähintään IP 44 tai IP 54.

Syötä ulkona olevia sähkölaitteita vain asianmukaisesta ulkopistorasiasta. Älä missään tapauksessa tuo syöttöä sisätiloista, koska sisäpistorasioita ei ole suojattu samalla tavalla kuin ulkopistorasioita. Mitään sähköverkkoon liitettävää laitetta ei myöskään saa syöttää oven tai ikkunan raosta vietävällä jatkojohdolla. Puristuksissa oleva jatkojohto vahingoittuu helposti, ja vahingoittuneessa jatkojohdossa voivat jännitteiset johtimet olla kosketeltavissa, jolloin siitä voi saada sähköiskun. Jatkojohdossa on hengenvaarallinen 230 V verkkojännite.

Ulkokäytössä on varmistettava, etteivät lapset tai lemmikit pääse käsiksi jatkopistorasiaan. Pistorasia pitää sijoittaa joko riittävän korkealle tai suojata liitos kotelolla, jonka saa auki vain työkalulla. Koko talveksi jatkojohtoa ei kuitenkaan kannata jättää ulos.

Ellei ulkopistorasiaa ole suojattu kiinteän asennuksen vikavirtasuojalla, käytä siirrettävää vikavirtasuojaa tai jatkojohtoa, jonka pistotulppaan on liitetty vikavirtasuoja.

Jos käytät jatkuvasti jotain sähkölaitetta tietyssä paikassa, ja syötät sitä jatkojohdon avulla, asennuta mieluummin sähköalan ammattilaisella kiinteän asennuksen pistorasia tai sähkölaite kiinteästi.

Jatkojohdolla ei myöskään koskaan tulisi johtaa sähköä toisesta tilasta toiseen, esim. olohuoneesta kylpyhuoneeseen tai sisätiloista ulkotiloihin, koska niiden suojausperiaatteet ovat erilaiset.