Millaiset valot ulkokäyttöön?

Ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen, kuten muidenkin ulkona käytettävien sähkölaitteiden tulee sietää kosteutta, pölyä ja likaa ihan eri tavalla kuin sisäkäyttöön tarkoitettujen laitteiden. Niiden tulee olla tarpeeksi hyvin koteloituja. IP- merkintä eli kotelointiluokka kertoo, miten hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä, pölyltä ja toisaalta vedeltä. Nyrkkisääntö on helppo: mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. IP-luokka on ilmoitettu laitteen arvokilvessä.

Ulkokäyttöön tarkoitetussa valosarjassa tulee olla erillisessä lapussa merkintä IP 44 tai IP 54 ja/tai ulkokäytöstä kertova symboli (kuvat alla).

Kuva: Symboleja sähkölaitteille, jotka soveltuvat ulkokäyttöön

Nykyään useimmat koristevalosarjat toimivat muuntajan kautta syötettävällä pienoisjännitteellä, ja sarjassa on pieniä hehkulamppuja tai LED-lamppuja. Muuntaja valosarjassa muuntaa pistorasiasta tulevan verkkojännitteen (230 V) sähköiskuvaaran kannalta turvalliseksi pienoisjännitteeksi (esim. 12V). Myös valosarjan muuntajassa tulee olla samat IP-merkinnät kuin itse valosarjassa. Ulos asennettavan valosarjan ja muuntajan tunnistaa myös siitä, että valosarjan liittimet muuntajaan ovat tiiviit ja yleensä varustettu kierrettävällä suojuksella.

Valosarjan muuntajassa tai sen paketissa tulisi olla myös merkintä siitä, kuinka monta laitetta yhteen muuntajaan saa kytkeä. Muuntajissa on merkitty maksimiteho volttiampeereissa VA. Myös valosarjojen pakkauksissa on ilmoitettu teho ja valoketjujen yhteenlaskettu teho (VA), joiden tulee olla pienempi kuin muuntajan teho. Liian monta laitetta aiheuttaa ylikuormituksen ja rikkoo muuntajan.

Vanhan valosarjan turvallisuus

Ulkona on syytä käyttää aina vain ulkokäyttöön soveltuvia pienoisjännitteisiä laitteita. Vanhoja verkkojännitteellä toimivia valosarjoja saattaa kuitenkin vinteiltä vielä löytyä, etenkin perinteisiä kuusenkynttilöiden valosarjoja. Verkkojännitteellä toimivien laitteiden kanssa on aina syytä olla erityisen varovainen. Ne tulisi aina tarkastaa huolellisesti ennen käyttöä. Varmista, että johdot eivät ole murtuneet ja että valosarja on muutenkin silmämääräisesti ehjä. Ulkokäyttöön ne soveltuvat vain, jos kotelointiluokka on riittävä.

Käytä muutenkin aina vain ehjiä ja ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita ja jatkojohtoja. Käytä laitteita vain käyttötarkoitukseensa, säilytä käyttöohjeet ja noudata niitä.

Jos laitteet ovat vioittuneita, korjauta ne tai hanki uusi laite ja vie vanha sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen (SER). Säilytä valosarjaa aina kosteudelta suojatussa pölyttömässä paikassa. Varmista että valosarja ja siihen sopiva muuntaja ”löytävät toisensa”: paras tapa varmistaa se on pitää valosarjaa ja muuntajaa myyntipakkauksissaan. Jos myyntipakkausta ei ole jäljellä, säilytä muuntaja ja valosarjan vaikka samassa muovipussissa.

Suoraan verkkojännitteeseen liitettäviä koristevaloja kuten joulukuusenkynttilöitä tai 230 V jännitteisiä LED-järjestelmiä saa käyttää ulkona vain jos on aivan varma, että valot tosiaan ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Katso myös

Sähkön käyttö eri tiloissa
IP-merkinnät ja niihin liittyvien numeroiden selitykset