Lampun valitseminen

Lamppua valitessa on hyvä tietää kuinka paljon lamppu antaa valoa, miten energiatehokas ja kestävä se on ja millaiset ominaisuudet sillä on toistaa värejä ja valaista tilaa.

Kodin eri tilat ja toiminnot vaativat erilaisia valaisimia, valaistusratkaisuja ja valonlähteitä.

Varmista että lamppu mahtuu valaisimeen. Mikäli mahdollista, ota vanha lamppu ja kuva valaisimesta mukaan.

Miten haluat valon tulevan ulos lampusta? Lähes kaikkia eri tyyppisiä valonlähteitä saa sekä kohdelamppuina että ympärisäteilevinä lamppuina. Kohdelampusta valo lähtee ennalta määrättyyn säteilykulmaan. Ympärisäteilevästä lampusta valo lähtee laajemmin lähes joka suuntaan. Kokeile miltä varjostimella varustettu valaisin näyttää kohdelamppua ja ympärisäteilevää lamppua käyttämällä.

Monet kattolamput, lukuvalot ja yleisvalaisimet ovat ns. avoimia valaisimia, joihin on suora näköyhteys. Tällöin täytyy kiinnittää huomiota häikäisyyn ja esteettisiin näkökulmiin. Kirkaskupuinen halogeenilamppu ja LED-lamppu voivat häikäistä, mutta mattakupuisissa lampuissa ei tätä ongelmaa ole.

Jos lamppua on tarkoitus himmentää, varmista että lamppu soveltuu himmennettäväksi käytössä olevalla himmentimellä. Kaikki tuotteet eivät sovellu himmennettäväksi.

Jos lamppu on tulossa ulkokäyttöön, varmista lampun kylmän- ja kosteudenkestävyys. Tavallisen energiansäästölampun valontuotto ulkokäytössä on heikompi kuin sisällä. LED taas toimii sitä paremmin, mitä kylmempi ympäristö on. Ulkokäytössä suljettu valaisin parantaa pienloistelampun valontuottoa ja suojaa lamppua kosteudelta.

Jos vanhan lampun joku ominaisuus kuten valon värisävy tai tehokkuus ei tyydytä, kysy myyjältä parempaa vaihtoehtoa. LED-lamppujen  kohdalla vanhan tilalle saa melko varmasti paremman, koska lamppujen tuotekehitys on ollut nopeaa.

Wattimäärä ei kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan sähkönkulutuksesta. Siksi energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien tuottamaa valon määrää ei  voi vertailla wattien perusteella.

Verrattaessa lamppupakkauksia toisiinsa kannattaa kiinnittää huomio pakkauksessa ilmoitettuun lumen-arvoon. Valovirta eli lumen (lm) kuvaa lampun valontuottoa.

Hehkulamppu LED- ja energiansäästölamppu
Teho, watti Valovirta, lumen (lm)
15 140
25 250
40 470
60 800
75 1050
100 1520

Värilämpötila eli kelvin (K)  kuvaa lampun valon antamaa värivaikutelmaa. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri.

Tavallisen hehkulampun värilämpötila on noin 2700 K, ja se vastaa lämpimän valkoista, hieman kellertävää valoa. Halogeenilampun värilämpötila on noin 3000 K.

3300-5300 K valo on neutraalia eli valkoista ja 5300 K valo on kylmää sinistä.

Lamppujen energiatehokkuus ilmoitetaan energialuokkamerkinnällä lampun pakkauksessa.  Laadukkaat LED-lamput eli pienloistelamput kuuluvat luokkaan A tai A+. A-luokan lamppujen energiatehokkuuksia voidaan vertailla laskemalla lampun valotehokkuus eli se kuinka tehokkaasti lamppu muuttaa sähkön valoksi. Valotehokkuus lasketaan jakamalla lampun valovirta (lm) lampun käyttämällä teholla (W).

Keittiössä, olohuoneessa ja eteisessä on hyvä värintoisto oleellista, jotta valo tuo ruuan, sisustuksen ja vaatteiden värit luonnollisina esiin.

Värintoistokykyä kuvaa värintoistoindeksi eli Ra-indeksi. Mitä suurempi luku on, sitä luonnollisemmin värit valossa toistuvat. Ra-indeksin on oltava vähintään 85, mieluusti 100.

Led-lamppu ja halogeenilamppu syttyvät ilman viivettä. Energiansäästölampun sisällä on sytytin, joka käynnistää kaasupurkauksen. Energiansäästölamppu lämpenee noin 15-20 sekuntia ennen kuin se saavuttaa 60 prosenttia lopullisesta arvostaan.

Portaikkoon, eteiseen, vaatekomeroon ja etenkin vessaan kannattaa valita lamppu, joka syttyy nopeasti. Lampuilla on vaihteleva sytyttämiskestävyys. LED-lampun ja halogeenilampun elinikään sytyttämiskerrat eivät vaikuta, mutta pienloistelamppuun kyllä. Saatavilla on paremmin sytyttämistä ja sammuttamista kestäviä lamppuja.

Hintaeroihin vaikuttavat useat lamppujen ominaisuuksiin liittyvät seikat. LED-lamput ovat hankintahinnaltaan energiansäästölamppuja arvokkaampia, mutta niiden käyttöaika ja tätä myötä käyttökustannukset ovat matalammat ja valon laatu parempi. Energiansäästölamppujen paloajat voivat vaihdella 6 000 tunnista 20 000 tuntiin.

Kalliimpien energiansäästölamppujen paloaika on usein huomattavasti pidempi. Lampuissa voi olla myös muita erikoisominaisuuksia kuten himmennettävyys, itsekseen hämärässä syttyvät lamput, liiketunnistimella varustetut tai nopeasti syttyvät lamput tai tiheään sytyttämiseen ja sammuttamiseen sopivat energiansäästölamput.

Korkealaatuiset LED-lamput tulevat ajan mittaan huomattavasti edullisemmiksi kuin energiansäästölamput, sillä niiden elinkaari on pidempi. Mitä kalliimpi lamppu on, sitä huolellisemmin se kannattaa ammattilaisen avustuksella valita. Viitseliäin merkitsee lampun kantaan ostokuukauden ja vuoden voidakseen arvioida onko lamppu kestänyt sille ominaisen käyttöiän verran.