Lampun valinta

Lamppua valitessa on hyvä tietää kuinka paljon lamppu antaa valoa, miten energiatehokas ja kestävä se on ja millaiset ominaisuudet sillä on toistaa värejä ja valaista tilaa.

Kodin eri tilat ja toiminnot vaativat erilaisia valaisimia, valaistusratkaisuja ja valonlähteitä.

Varmista, että lampun kanta on valaisimeen oikea ja että lamppu mahtuu hyvin valaisimeen. Varmista, ettei lampun sähköteho ylitä valaisimessa ilmoitettua maksimitehoa.

Mieti, miten haluat valon tulevan ulos lampusta. Kohdelampusta valo lähtee ennalta määrättyyn säteilykulmaan. Ympärisäteilevästä lampusta valo lähtee laajemmin lähes joka suuntaan. Kokeile miltä varjostimella varustettu valaisin näyttää kohdelamppua ja ympärisäteilevää lamppua käyttämällä.

Monet katto-, luku- ja yleisvalaisimet ovat ns. avoimia valaisimia, joissa lamppu on suoraan näkyvillä. Häikäisyä voi välttää valitsemalla mattakupuinen ledilamppu kirkaskupuisen sijaan. Kannattaa kiinnittää huomiota myös lampun ulkomuotoon.

Jos lamppua on tarkoitus himmentää, varmista että se soveltuu himmennettäväksi käytössä olevalla himmentimellä. Kaikkia lamppuja ei voi lainkaan himmentää.

Jos lamppu on tulossa ulkokäyttöön, varmista lampun kylmänkestävyys. Tavallisen energiansäästölampun valontuotto ulkokäytössä on heikompi kuin sisällä. Ledi taas toimii sitä paremmin, mitä kylmemmässä ympäristössä se on.

Watit eivät kerro lampun tuottaman valon määrästä, vaan sen sähkönkulutuksesta. Valovirta, jonka yksikkö on lumen (lm), kuvaa lampun valontuottoa. Lamppupakkauksissa ilmoitetaan lampun tuottamat luumenit.

Lampun hyötysuhde eli valotehokkuus (lm/W) on lampun valovirta (lm) jaettuna sen sähköteholla (W).

Kaikkein valotehokkain kodin valonlähde on ledi. Ledilamppujen valotehokkuus on lampputyypistä riippuen 80-130 lm/W, kun se on pienloiste- eli ns. energiansäästölampuilla 50-80 lm/W ja loistelampuilla 60-100 lm/W.

Vanhoja hehkulamppuja (teho, W) valontuotoltaan vastaavien ledilamppujen valovirta (lm):

Hehkulamppu            Ledilamppu

25 W                                   250 lm

40 W                                   470 lm

60 W                                   800 lm

Lamppujen energiatehokkuus ilmoitetaan lamppupakkauksesta löytyvällä energiamerkinnällä. Parhaimpien ledilamppujen energialuokka on A++, parhaimpien loistelamppujen A+ ja perinteisten energiansäästölamppujen A. Vuonna 2018 käytöstä poistettujen ympärisäteilevien halogeenilamppujen energialuokka on C.

Valon värilämpötila (kelvin, K) kuvaa sen antamaa värivaikutelmaa. Hehkulamppujen aikaan kodeissa totuttiin lämminsävyiseen, hieman kellertävään 2 700 kelvinin valoon. Nykyisin lamppujen valon värisävyvalikoima on huomattavasti laajempi. Lämpimän valkoinen valo on värilämpötilaltaan 2 700 – 3 000 K, neutraali valkoinen 4 000 K ja kylmä valkoinen 5 000 – 6 500 K.

Värilämpötilan ohella valon laatuun vaikuttaa valonlähteen värintoistokyky, jota mitataan Ra-indeksillä (maksimiarvo 100). Kotikäytössä värintoistoindeksin suositellaan olevan vähintään Ra=80. Mitä suurempi Ra, sitä luonnollisemmin valo toistaa huonepintojen ja esineiden värejä.

Ledilamppu ja halogeenilamppu syttyvät ilman viivettä. Loistelamppu vilkkuu hieman syttyessään. Pienloiste- eli energiansäästölampulta kestää joitakin minuutteja, ennen kuin se tuottaa täyden valovirran.

Portaikkoon, eteiseen, vaatekomeroon ja vessaan kannattaa valita lamppu, joka syttyy välittömästi.

Pienloistelampun polttoikä on riippuvainen sytytysten määrästä. Jos lamppua sytytetään tiheään, kannattaa valita pienloistelamppu, joka kestää tavanomaista pienloistelamppua paremmin sytyttämistä. Ledin elinikään sytyttämiskerroilla ei ole vaikutusta.

Ledilamput ovat tänä päivänä kokonaiskustannuksiltaan edullisimmat lampputyypit kodin valaistuksessa. Niiden hinnat ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi. Korkean valotehokkuuden ansiosta ledilamput tuottavat valoa muita lamppuja pienemmällä sähköteholla. Ledilamppujen polttoikä on 25 000 tuntia, eli ne kestävät kodin sisätiloissa jopa 25 vuotta.