Lamppujen ja valaisimien kierrätys

Käytöstä poistettavat lamput ja valaisimet on hävitettävä Suomen jätelain mukaan. Kierrätyksen myötä haitalliset materiaalit saadaan turvallisesti talteen ja hyödynnettävät materiaalit palautettua ympäristöystävälliseen uusiokäyttöön.

Pienloiste- eli energiansäästölamput ja loistelamput sisältävät elohopeaa ja muita haitallisia aineita. Siksi ne tulee kierrättää sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin, vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin tai lamppuja myyvään liikkeeseen.

Ledilampuissa ei ole vaarallisia materiaaleja, mutta niissä on elektroniikkaa, jota ei voi hävittää kotitalousjätteen mukana. Ne on kierrätettävä SER-pisteisiin tai lamppuja vastaanottaviin myymälöihin.

Käytetyt ledi- ja pienloistelamput sekä alle 25 senttimetriä pitkät loistelamput voi palauttaa maksutta myymälöihin, joiden valikoimiin lamput kuuluvat. Lamppuja ottavat vastaan vähintään 1000 m2:n kokoiset päivittäistavarakaupat sekä vähintään 200 m2:n kokoiset erikoisliikkeet.

Yli 25 senttimetriä pitkät loistelamput kierrätetään SER-kierrätyspisteisiin ja vaarallisen jätteen keräyspisteisin.

Hehkulamput ja halogeenilamput mukaan lukien perinteiset autolamput voi hävittää kodin sekajätteen mukana.

Käytöstä poistetut lamput toimitetaan keräyspisteisiin ehjinä ilman pakettia.

Myymälöiden lisäksi SER-kierrätyspisteitä on esimerkiksi jäteasemien yhteydessä. Lähimmän pisteen löydät sivustolta www.kierratys.info. Palautus on maksutonta.

Liitäntälaitteet sekä valaisimet, joissa on kiinteä valonlähde (esim. koristevalosarjat sekä kiinteän ledivalonlähteen sisältävät valaisimet), kierrätetään sähkö- ja elektroniikkaromukeräykseen (SER) tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Ne ottavat vastaan myös käytöstä poistettuja viallisia valaisimia.

Pienet valaisimet ja valosarjat (mitat alle 25 senttimetriä) voi palauttaa usein myös vähintään 1000 m2:n kokoisiin päivittäistavarakauppoihin sekä vähintään 200 m2:n kokoisiin erikoisliikkeisiin, joista ostat uuden tuotteen.

SER- eli sähkö- ja elektroniikkaromukeräykseen
– pienloiste- eli energiansäästölamput
– loistelamput
– ledilamput
– liitäntälaitteet
– jouluvalot ja muut valosarjat
– valaisimet, joissa on kiinteä valonlähde
– käytöstä poistetut valaisimet

Vaarallisen jätteen keräykseen
– pienloiste- eli energiansäästölamput
– loistelamput
– ulkovalaisimien elohopeahöyry- ja natriumlamput

Sekajätteeseen
– hehkulamput
– halogeenilamput
– autojen perinteiset lamput

Katso myös:

> Alueelliset keräyspisteet: kierrätys.info