Energiatehokas sähkölämmitys

Sähkölämmityksen suosio uusien pientalojen lämmitysmuotona on vankka. Selvästi yleisin sähkölämmitysmuoto on huonekohtainen eli suora sähkölämmitys, mutta erilaisilla lämpöpumpuilla varustetut lämmitysratkaisut ovat syrjäyttämässä sitä.  Rakennusmääräysten tiukentuminen vaatii uusien rakennusten energiatehokkuudelta yhä enemmän, ja sähkölämmityksen ominaisuudet sopivat lähes nollaenergiarakentamiseen hyvin.

Sähkölämmityksen suosiolle on syynsä. Sähkölämmitys on helppokäyttöinen, vaivaton ja hyötysuhteeltaan hyvä. Sähkölämmitys ei vaadi kalliita investointeja eikä työläitä huoltotoimenpiteitä. Sähkölämmitystä on helppo ohjata, ja se reagoi nopeasti sisätilojen lämmönvaihteluihin. Sähkön infrastruktuurikin on hyvä – sähköä on saatavilla lähes kaikkialla.

Moderni sähkölämmitys voidaan toteuttaa joko patteri-, lattialämmityskaapeli- tai kattolämmityksenä tai näiden yhdistelminä. Ikkunalämmitys lisää viihtyvyyttä estämällä kylmän hohkaa ikkunoiden pinnoista.

Nykyaikainen sähkölämmitys on hyvä ratkaisu uusiin energiatehokkaisiin taloihin, joissa sähköenergian käyttöä ohjataan automaatiolla. Automaation avulla lämmitysjärjestelmä reagoi nopeasti lämmönvaihteluihin, huomioiden esimerkiksi tukilämmitysmuodot sekä ulkolämpötilan vaihtelun.  Automaatio varmistaa, ettei energiaa kuluteta turhaan.

Myös vanhemmissa sähkölämmitystaloissa on myös helppo tehostaa lämmitykseen käytetyn energian kulutusta. Jo eri tilojen tarpeen mukaisilla lämpötilojen säädöillä saadaan aikaan säästöjä. Muita keinoja ovat esimerkiksi investoinnit automaatioon tai ilmalämpöpumppuun.

Motivan sivuilta löydät myös  järkevimmät keinot sähkölämmityksessä säästämiseksi (sähkölämmityksen tehostamiseen tähtäävän Elvari-hankkeen tulokset).

Katso alta myös STEKin rahoittamana tuotetut Motivan säästövinkit sähkölämmittäjälle -video: