Pakkasten taas lähestyessä on autoilijankin syytä varautua auton esilämmisttämiseen. Sähköllä se sujuu turvallisesti ja helposti.

Auton moottorin esilämmittämisestä on monia etuja: moottori ei kulu kylmäkäynnistyksen takia ja häkä- ja hiilidioksidipäästötkin ovat paremmin hallinnassa. Kylmäkäynnistys voi jopa tuplata pakokaasupäästöt. Mikäli autossa on sisätilalämmitin, ovat auton ikkunat kirkkaat heti, ja autoilu turvallisempaa.

Sähkön käyttö sisältää aina riskejä ja auton lämmitys on erityisen haastavaa, koska se tehdään useimmiten ulkona ja kylmässä. Turvallisen lämmittämisen osalta olisi hyvä huomoida seuraavia asioita:

  • Syötä auton lämmitystä vain auton lähellä olevasta ulkopistorasiasta. Jotta lapset eivät pääse koskettamaan pistorasiaa, käytä lukittuun koteloon asennettua pistorasiaa tai vähintään 1,7 m korkeudelle asennettua pistorasiaa. Älä koskaan tuo syöttöä autolle sisätiloista oven tai ikkunan kautta, koska johto voi vahingoittua eikä sisätilojen pistorasioiden suojaus vastaa ulkopistorasioiden suojausta. Katso myös sähköasennusten suojaus.
  • Ellei ulkopistorasiaasi ole suojattu vikavirtasuojalla, harkitse sen asentamista. Katso lisää vikavirtasuojasta.
  • Käytä auton lämmityksen syöttöön vain siihen tarkoitettua liitäntäjohtoa, joka kestää taivuttelua kovallakin pakkasella. Älä käytä syöttöön jatkojohtoa, koska lapset voivat leikkiä jatkopistorasialla vaikka työntämällä metallilankaa pistorasian sisään. Jos normaalin mittainen liitosjohto ei riitä, hanki autotarvikeliikkeestä valmis pidempi johto.
  • Käytä auton sisällä vain erityistä auton sisätilan lämmitintä. Se on rakennettu toimimaan myös alhaisissa lämpötiloissa.
  • Kun lähdet liikkeelle autolla, irrota lämmittimen johto autosta ja pistorasiasta ja nosta se pois maasta. Jos johto jää maahan, lapset voivat leikkiä sen kanssa tai se voi muuten vahingoittua esim. lumen aurauksen takia.
  • Tarkista pistorasian, liitäntäjohdon ja auton kojevastakkeen kunto aina kun liität auton lämmitykseen. Kun otat ne käyttöön kesän jälkeen, tarkista laitteiden kunto huolellisesti ja hyvässä valaistuksessa.