Energian ja sähkön oppimispaketti Voimala tuo opetukseen uutta näkökulmaa innostamalla oppilaita kokeilemaan ja oivaltamaan itsenäisesti. Voimala-oppimispaketin on suunnitellut keksijä Janne Käpylehto yhdessä opettajatyöryhmän kanssa.

STEK jakaa Voimala-oppimispakettia vuosittain peruskouluille hakemusten perusteella. Helmikuussa päättyneessä haussa Voimalaa päätettiin lahjoittaa yli 60 koululle. Luettelo Voimalan saaneista kouluista on julkaistu opettajasivustolla www.sähkölä.fi >>>

Voimala on tyylikkääseen laatikkoon pakattu kytkentälevy, johon on liitetty jännite- ja virtamittari, akku ja lataussäädin. Voimalassa on mukana pieni aurinkopaneeli ja generaattori, joilla energiaa voi tuottaa omin neuvoin. Levyyn on kiinnitetty myös energiaa kuluttavia laitteita kuten valoja, kaiutin, USB- virtalähde esimerkiksi kännyköiden lataukseen, sekä discopallo. Lisäksi Voimalassa on liittimiä, latausjohtoja ja sulakkeita.

Voimalan tavoitteena on auttaa sähköön ja energiaan liittyvien ilmiöiden ymmärtämisessä oppilaan omien käytännön kokeilujen kautta. Voimala – paketissa on vaikeusasteeltaan vaihtelevia harjoitustehtäviä, joita oppilaat voivat tehdä omatoimisesti pienryhmässä. Voimala auttaa esimerkiksi hahmottamaan, millaisia määriä sähköä erilaisiin toimintoihin – kännykän lataamiseen tai led-lampun palamiseen – tarvitaan ja kuinka paljon energiaa – lihasvoimaa tai auringonvaloa – niiden tuottamiseksi on tarpeen.

Voimala on suunnitteluvaiheessa tehty soveltuvaksi 5. – 9. luokka-asteille, mutta sitä on jo kokeiltu jo monissa yhteyksissä ja useiden eri luokka-asteiden kanssa: koulujen projektitöissä, toimintapäivinä ja ympäristöopin tai fysiikan tunneilla, mutta ovatpa opettajat raportoineet käytöstä myös musiikin ja käsitöiden tunnilla.

Mistä Voimalaa saa?
STEK lahjoittaa jatkossakin Voimala-oppimispaketteja. Voimalaa haetaan STEKin verkkosivujen lomakkeella, ja hauista tiedotetaan opettajille suunnatussa uutiskirjeessä sekä verkkosivuilla. Seuraava haku on suunnitteilla kevääksi 2020.

Myös muut yritykset voivat ryhtyä Voimala-sponsoreiksi. Sponsori saa Voimalaan logonsa sekä haluamansa lyhyen tekstitervehdyksen.

Lisätietoja:
Timo Kekkonen, toimitusjohtaja, STEK ry, gsm 050 500 3214, timo.kekkonen@stek.fi
Janne Käpylehto, gsm 045-3596945, janne.kapylehto@gmail.com

Sponsoriksi haluaville: info@stek.fi

Voimala – oppimispaketti energiastaoli STEK ry:n lahja satavuotiaalle Suomelle. Sitä lahjoitettiin yhteensä 200 kappaletta sadalle peruskoululle vuonna 2017, ja edelleen 40 kappaletta alkuvuodesta 2018. Voimalan avulla peruskoululaiset voivat tutustua sähköön, uusiutuvaan energiaan ja sähkön varastointiin. Voimalan on STEKille suunnitellut tietokirjailija ja keksijä Janne Käpylehto yhdessä opettajista ja asiantuntijoista koostuvan työryhmän kanssa.

Janne Käpylehto on palkittu tietokirjailija, keksijä ja energia-aiheisten työpajojen ja kurssien pitäjä. Hän on tehnyt laajasti asiantuntijatehtäviä erityisesti energia-alalla sekä toteuttanut poikkitieteellisiä energiaprojekteja.