Laske veneesi sähkönkulutus ja arvioi tarvittava akkukapasiteetti STEKin verkkolaskurilla

Laskuri on ilmainen verkossa käytettävä työväline, joka havainnollistaa myös eri akkutyyppien vaikutusta tarvittavaan akkukapasiteettiin.

STEKin palvelut veneilijälle ovat saaneet täydennystä. Vene 2018 –messuilla on ensimmäistä kertaa esittelyssä laskuri veneen sähkönkulutuksen ja siihen tarvittavan akkukapasiteetin arviointiin. Laskuri on ilmainen verkossa käytettävä työväline, joka havainnollistaa myös eri akkutyyppien vaikutusta tarvittavaan akkukapasiteettiin.

Muita STEKin palveluja veneilijälle ovat veneen sähköistysopas, kouluttajan välitys sekä Kysy sähköstä –palsta, jonne voi jättää kysymyksiä veneilyasiantuntijan ratkaistavaksi.

Vene 2018 – messuilla julkaistava, verkossa toimiva laskuri veneen sähkönkulutuksesta auttaa veneilijää arvioimaan, millaisella akkukapasiteetilla vene tulisi varustaa annetulla määrällä sähkölaitteita. Laskurissa on erillinen osionsa purje- ja moottoriveneelle. Laskuri toimii verkossa ja tabletilla, ja asiantuntijana toteutuksessa on toiminut STEKin veneilyasiantuntija Juha Tähti.

Hyvin toimiva ja oikein mitoitettu veneen sähköjärjestelmä onkin turvallisen ja mukavan vesillä liikkumisen edellytys. Veneiden varustelutaso on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Laskuri havainnollistaakin sähköä kuluttavien laitteiden merkitystä ja niiden aiheuttamaa vaihtelua vuorokausittaiselle sähkön kulutukselle sekä auttaa hahmottamaan, miten myös erilaisilla akkutyypeillä on merkitystä veneessä tarvittavalle akkukapasiteetille.

– Laskuri vastaa hyvin nykyveneilijän tarpeisiin, toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo. –   Ilman tällaista apuvälinettä on lähes mahdotonta arvioida, miten paljon sähköä kuluu esimerkiksi pimeänä ja viileänä syysviikonloppuna, kun kaikkia veneen valaisimia, lämmityslaitetta ja jääkaappia käytetään pitkään, hän sanoo.

STEKin Sähkö ja vene –opas veneen sähköistyksestä on jälleen esillä Vene 2018 – messuilla. Opas on selkeä esitys tavalliselle veneilijälle, eikä vaadi erityistä sähköalan tuntemusta. Opas auttaa ymmärtämään oman veneen sähköasennusten logiikkaa ja neuvoo hyviä käytäntöjä. Oppaasta voi ladata pdf-version tai tilata painettuna STEKin verkkopalvelusta stek.fi. Sähköasennusten teko veneessä on kuitenkin jätettävä sähköalan ammattilaiselle.

STEK välittää veneen sähköistyksen asiantuntijaa alan koulutustilaisuuksiin. STEKin asiantuntijaa ovat hyödyntäneet koulutustilaisuuksissaan muun muassa veneilyalan järjestöt ja veneilyseurat.

STEKin kuluttajille suunnattu, sähköistykseen liittyvissä ongelmissa neuvova Kysy sähköstä –palsta opastaa myös veneilijöitä. STEKin veneilyasiantuntija vastaa kysymyksiin useimmiten viikon-parin viiveellä.

Laskuri kuten muutkin palvelut veneilijälle löytyvät STEKin verkkosivujen veneilijälle-osiosta.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Kekkonen, timo.kekkonen(at)stek.fi, gsm 050 500 3214